Keuzehulp

Lamelparket |  Laminaat |  Kurk |  PVC

 

Lamelparket / Multiplank / Duoplank

Lamelparket heeft dezelfde uitstraling als een massief houten vloer, maar met verbeterde eigenschappen. Lamelparket is opgebouwd uit lagen: een multiplex plank met een massieve toplaag daarop verlijmd. 

lamelparket_doorsnede

Hierdoor 'werkt' het hout minder. Ook is het een stuk duurzamer dan massieve planken omdat er minder hard hout nodig is.

De toplaag bepaalt het uiterlijk van de plank en is in heel veel houtsoorten te verkrijgen. De dikte van de toplaag is vooral belangrijk voor het kunnen schuren van de vloer:

  • 0,5 - 0,8 mm toplaag (fineerparket genoemd), dit kan niet geschuurd worden.
  • 2,75 mm toplaag (dunlamel genoemd), kan heel voorzichtig 1 x geschuurd worden met een vlakschuurmachine.
  • 4 mm toplaag lamelparket, kan in ieder geval 1 x volledig geschuurd worden en de 2de maal heel voorzichtig met een vlakschuurmachine.
  • 6 mm toplaag lamelparket, kan in ieder geval 2 x volledig geschuurd worden.

Lamelparket heeft doorgaans een vurenhouten onderlaag. Dit in tegenstelling tot de duoplank/multiplank. Deze is altijd opgebouwd uit 9- of 11-lagen Berken Multiplex. Een Duoplank is door zijn opbouw met Berken Multiplex uitermate geschikt voor gebruik op vloerverwarming en vloerverkoeling. Houdt wel de warmteweerstand in de gaten! 

Lamelparket verdringt steeds meer de massieve plankenvloer. Een Duoplank met 6 mm toplaag heeft dezelfde levensduur als een massieve plank. 

Hieronder de voordelen:

  • Omdat er slecht een toplaag van 0,5 mm tot 6 mm gebruikt wordt, in tegenstelling tot het gebruik van 20 mm massief hout, kunnen er van dezelfde boom veel meer vloeren gemaakt worden. Dit helpt mee aan minder boskap en is daardoor beter voor ons milieu!
  • Door het gebruik van Vuren of Berken als tussenlaag krimpen de planken minder in de winterperiode en zetten ze minder uit in de zomerperiode.
  • Omdat er gewerkt wordt met meerdere lagen Berken multiplex is met name de zogenaamde Duoplank zeer geschikt voor he leggen over vloerverwarming en/of vloerverkoeling.

Afwerking

Lamelparket kan afgewerkt worden met:

  • Olie: dit trekt in het hout en heeft de meest natuurlijke uitstraling. Het voordeel is dat vlekken en beschadigingen plaatselijk bijgewerkt kunnen worden zonder verschil te zien met de rest van de vloer.
  • Hardwaxolie: dit is een combinatie tussen olie en wax. De laag hard uit aan de oppervlakte, hierdoor is deze meer zichtbaar dan olie maar nog steeds bijzonder natuurlijk.
  • Lak: lagen lak die opgebracht worden en uitharden aan de oppervlakte. Makkelijk in onderhoud en tegenwoordig ook bijzonder mat verkrijgbaar.

Laminaat

    • Laminaat is een harde oppervlaktevloer. De kern van laminaat bestaat uit houtvezelplaat (houtvezels in elkaar gedrukt met kunsthars) met daarop een laagje papier met een foto van hout, dat het uiterlijk van laminaat bepaalt en daarmee het decor van de plank. Dit decorpapier is gedrenkt in melaminehars (kunststof) en daarbovenop komt nog een harde, transparante slijtlaag. Onderop voorkomt een ‘tegenlaag’ het opstijgende vocht en vervorming van de laminaatplanken. Dit alles wordt op elkaar geperst onder hoge druk en klaar is uw laminaat!

      Met fotografische precisie imiteren laminaatvloeren het uiterlijk van echt hout. De vellingkanten (groeven) dragen bij aan het authentieke effect van een echte houten vloer, omdat ze de plankafscheiding goed weergeven. Er zijn ook laminaatvloeren met een groef op alle vier de zijden. Er zijn veel kleur- en structuurmogelijkheden met laminaat. Veel voorkomende ‘afwerkingen’ zoals schrapen en borstelen om hoogteverschillen te verkrijgen, dragen bij aan het gevoel van een echte houten vloer.

      De voordelen van een laminaatvloer zijn:
      Slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken, kleurecht en een laminaatvloer is eventueel makkelijk zelf te leggen. Laminaat kan goed tegen krassen en is makkelijk schoon te maken. 

      Laminaat is niet aan te raden voor vochtige ruimtes zoals badkamers. De toplaag van het laminaat is waterbestendig maar de onderkant gaat na verloop van tijd zwellen als het in aanraking komt met water.

      Gebruiksklassen

      Het belangrijkste element van alle laminaatsoorten is de harde toplaag. Deze kunnen weer verschillen in krasweerstand, stootvastheid, slijtwaarde, gladheid en vlekbestendigheid. Er zijn ongeveer drie categorieën waarin laminaat kan worden onderverdeeld: categorie 1, geschikt voor licht gebruik (slaapkamer, zolder of berging); categorie 2, geschikt voor normaal gebruik (woonkamer of gang) en categorie 3, geschikt voor zwaar, dan wel commercieel gebruik (werkruimtes / winkels).

      Kurk

      Kurk is een uniek en voor 100% ecologisch natuurproduct. De kurk wordt gewonnen zonder dat daarbij de boom beschadigd of geveld wordt. 
      Kurk bestaat uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als kleine geluid en warmte isolatoren en absorberen druk en schok, hetgeen kurk veerkrachtig maakt. Door zijn oorspronkelijk vorm steeds aan te nemen, is een kurkvloer bestand tegen zware belasting. 

      Deze unieke eigenschappen maken de kurkvloer geluiddempend, veerkrachtig en isolerend.

      PVC

       

      PVC vloeren heb je in vele soorten, motieven en structuren. De pvc vloeren zijn leverbaar in 2 of 2,5 mm. Als de vloer correct gelegd wordt is de kwaliteit ruim voldoende voor woningen en projecten. De vloeren worden net als houten vloeren in stroken 1 voor 1 gelegd. De stroken zijn leverbaar in verschillende breedtes. Optioneel is het mogelijk om een stripje tussen de "planken" te leggen waardoor een speciaal effect ontstaat. De meeste vloeren zijn afgedekt met een 0,3 mm slijtlaag en een PU finisch. De PU finish zorgt ervoor dat de vloer een matte uitstraling krijgt. Door de PU finish hoeft u tevens na het leggen van de vloer geen extra onderhoud te plegen. Reinigen met lauw water is voldoende. Gebruik geen vette onderhoudsprodukten waar de vloer van gaat glimmen.  Over het onderhoud zijn de meningen sterk verdeeld. Vraag advies bij ons de winkel. Wij hebben tenslotte jarenlange ervaring en weten wat goed voor de vloer is. 
      De voordelen op een rij:
      - zeer duurzaam produkt, hoge sluitvastheid
      - geribbeld oppervlak, in gebruik stroef
      - geschikt voor vloerverwaring
      - gemakkelijk in onderhoud en hygiene
      - gunstige prijs / kwaliteit verhouding
      - dun materiaal hierdoor geen problemen met hoogte van deuren, enz.
      - geen klots geluid zoals bij zwevende laminaat of parketvloeren
      - het kan strak tegen de plint of muur gelegd worden